{ "title": "Çift Tırnak İşareti", "image": "https://www.noktalamaisaretleri.gen.tr/images/cift-tirnak-isareti.jpg", "date": "20.01.2024 15:33:30", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Çift tırnak işareti, duygu ve düşünceleri daha net ifade etmek, cümlede anlatılmak isteneni vurgu ve ton gibi ifadelerle kolayca anlatmak için kullanılan noktalama işaretlerinden bir tanesidir. Noktalama işaretleri olan nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, ayraç işaretlerinde olduğu gibi çift tırnak işareti de kelimelere bitişik olarak yazılır ve bu işaretlerden sonra bir harf boşluk bırakılarak ara verilir.

Çift tırnak işaretinin kullanıldığı belli başlı yerler vardır. Çift tırnak işareti genellikle kelimelerin başına ve sonuna gelerek ikili şekilde kullanılır. Bu yerlerin daha net anlaşılabilmesi için birkaç örnek ile açıklama yapılabilir.
Yunan tanrısı Heredot der ki: \"Tanrı, insanlar uzun ömürlü olsun diye Bozcaada'yı yaratmış. \"
\"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. \"
Karısını yerde baygın bir şekilde yatarken gören yaşlı adam \"Yetişin!\" diye haykırdı.
Ömer Seyfettin \"Kaşağı\" adlı romanında yalan söylemenin çok büyük acılara sebep olabileceğini vurgulamıştır.

Sınavda Türkçe kitabınızda yer alan \"Yazım ve İmla Kuralları\" bölümünden de sorular olacaktır.
Sıcak bir yaz günü sabahı su içmek için göl başına gelmiş. Aynı esnada yaban domuzu da suya eğilmiş su içiyormuş. Aslan: \"Şöyle çekil bakalım biraz kenara da su içelim. \" diye kızmış. \"Çekil de ne demek\" diye cevap vermiş yaban domuzu.

Ayrıca çift tırnak işareti içerisinde geçen kelimenin ya da cümlenin sonuna eklenecek noktalama işaretleri çift tırnak içinde olmalıdır ve çift tırnak içine alınan sözlerden sonra gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılmamalıdır.
" } ] }