{ "title": "Noktalı Virgül", "image": "https://www.noktalamaisaretleri.gen.tr/images/noktali-virgul(1).jpg", "date": "19.01.2024 10:46:18", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Noktalı virgül, İşareti (;) bu şekilde yazılır ve bir noktalama işaretidir. Genellikle kendi içerisinde virgül ile ayrılmış grupları birbirinden ayırmada, sıra cümleleri birbirinden ayırmada; virgülden daha kuvvetli; noktadan ise daha zayıf bir duraksama işaretidir. Noktalı virgül kendinden gelen işarete bitişik yazılır. Sonraki sözcükle arasına ise boşluk konur. Noktalı virgülden sonra gelen kelime özel isim ise büyük harfle değilse küçük harfle başlar.

Noktalı virgül kullanımı çok olan bir işaret değildir. Nedeni ise virgül ile çok karıştırılmasıdır. Çoğunlukla konması gereken yere hep virgül konur. Ama anlam bakımından noktalı virgül işaretinin verdiği o duraksama hissini virgül veremez ve anlamca yetersiz kalır. Noktalı virgülün mantığı nokta işareti ve virgül işareti arasındaki işlevini belirtmektir. Nokta işareti iki cümleyi birbirinden ayırmak için kullanılır virgül eş görevleri üstlenen kelimeleri ayırmakta kullanılır. Fakat fiilimsi olmadan oluşacak bu cümleler cümlenin yapısını basitleştirir. Cümledeki anlatımın daha güçlü olması ve aktarımın cümle içerisinde doğru bir şekilde ifade edilebilmesi için noktalı virgül kullanılır. Noktalı virgül işareti cümle içerisinde önemli bir bağlama sahiptir.

Noktalı virgülün cümleler içerisindeki kullanım alanları
Noktalı virgül, kendisinden sonra açıklaması yapılacak olan veya örneklerle sıralanacak sözcüklerin sonuna konmaz. Bu görev iki noktanın görevidir. Noktalı virgül, kullanılan cümlelerde (Çünkü, ancak, fakat kelimeleri yerine de geçebilir ve bu kelimelerin kullanılmaması cümlenin yapısını etkilemez.
" } ] }